Medische onderbouwing

DOELSTELLINGEN EN STAPPENPLAN

Het is de doelstelling van iQQuip® om met de PlyoDyne® het trainen van de schoudergordels, rugspieren en upper core op een functionele manier en in lijn met de principes van neurorevalidatie mogelijk te maken.

Zodra het specifieke tekort door een clinicus is vastgesteld, is het doel de patiënt de juiste bewegingspatronen te leren en zodra deze zijn hersteld, belasting toe te voegen, bijvoorbeeld kracht, snelheid, intensiteit, enzovoort.”

PNF (Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie)

PlyoDyne® is ontworpen om het volledige bewegingspatroon te kunnen benutten en een solide basis te leggen voor de schoudergordels, rugspieren en upper core, zodat deze correct kunnen functioneren en specifieke training kunnen ondergaan, waarbij het centrale zenuwstelsel (CZS) betrokken is en diagonale en spiraalvormige bewegingen binnen de volledige bewegingspatronen worden geïntegreerd en waarbij de principes van Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie (PNF) worden toegepast.

DNS (Dynamische Neuromusculaire Stabilisatie)

PlyoDyne® stelt de patiënt in staat om twee fundamentele aspecten te leren volgens Dr. Pavel Kolář – DNS (Dynamische Neuromusculaire Stabilisatie), namelijk:

  • de juiste proprioceptieve waarnemingen
  • de tactiele waarnemingen van de patiënt.

STEREOGNOSE

En daarnaast faciliteert PlyoDyne® stereognosie, het vermogen van ruimtelijke waarneming en tastzin, met als doel een betere waarneming van het eigen lichaam en de omgeving te bereiken (Ref: Dr. Pavel Kolář, dr. Karel Lewit).

Op basis van de principes van stereognosie maakt het ontwerp van PlyoDyne® training met gesloten ogen mogelijk, waardoor de proprioceptieve feedback naar de hersenen toeneemt wanneer de patiënt de juiste beweging voelt. De apparatuur vergemakkelijkt de begeleiding door de clinici door de juiste uitvoering van de oefening te waarborgen.

Het is voor de patiënt gemakkelijk om het bewegingspatroon te internaliseren, waardoor het opnieuw aanleren versneld wordt, met als doel het optimaal benutten van de principes van stereognosie.

PlyoDyne® maakt gebruik van gesloten en open-ketenconcepten binnen een gecontroleerde en veilige omgeving, binnen een goed ontworpen kader, om de patiënt van pathologische bewegingen en blessures terug te brengen naar optimale prestaties en mogelijk zelfs daar voorbij het niveau van de pre-blessure te tillen.

SENSORISCHE COMPONENTEN

Omdat sensatie noodzakelijk is bij rehabilitatie, maakt PlyoDyne® gebruik van sensorische componenten, waaronder de hand en de voet, die zich ontwikkelen in de vroege kindertijd en het kind in staat stellen verticaliteit te bereiken (Ref.: galvanische fase).

Het gebruik van proprioceptieve training, inclusief die van de voet en de hand, is zeer krachtig in rehabilitatie. Bijvoorbeeld, blootsvoetse training met behulp van PlyoDyne® kan potentieel nog effectiever zijn, uiteraard bij correct gebruik.

In het geval van ernstige pathologie, chirurgie, enz., maakt PlyoDyne® veilige, beperkte en gerichte training mogelijk, van corrigerend tot maximaal prestatieniveau.

Het ontwerp van PlyoDyne® maakt geleidelijke gewichtstoename mogelijk, evenals andere variabelen zoals kracht-snelheid en bewegingsbereik, afhankelijk van de gestelde doelen. Dit stelt individuen in staat om op een gefocuste manier te trainen, op verschillende niveaus.

In wezen is correcte training afhankelijk van kleine, herhaalbare correcte bewegingen die uiteindelijk gereguleerd worden door de patiënt via zijn zintuigen.

ACTIEVE TOEPASSING VAN PNF

Met de PlyoDyne® kan de patiënt de juiste beweging voelen en ervaren en vervolgens herhalen zodra het patroon correct is. Dr. Pavel Kolář beschrijft dit als een actieve toepassing gebaseerd op de principes van Prof. Václav Vojta’s PNF (Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie).

Spierversterking is gebaseerd op anatomische functie. In het geval van bijvoorbeeld de schoudergordel zijn de volgende principes noodzakelijk (Ref.: Dr. Karel Lewit, Dr. Pavel Kolář, Dr. Stuart McGill):

  • De aanhechtingspunten van spieren en hun functie binnen een open of gesloten keten, excentrische en isometrische contractie.
  • Het opnemen van laatstgenoemde in correcte biomechanische ketens.
  • Deze ketens worden volledig beheerst door het CZS (centrale zenuwstelsel) en volgen wetten die erkend dienen te worden (PNF). Met de PlyoDyne® kan de schoudergordel, rug en upper core specifiek worden getraind in overeenstemming met deze CZS-regels (centrale zenuwstelsel) (patiënten met CZS-laesies uitgesloten).

ELIMINATIE VAN TRIAL EN ERROR

PlyoDyne® is waarschijnlijk de meest gestandaardiseerde equipment die het mogelijk maakt om de principes van PNF (Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie) in training te gebruiken. Door het elimineren van veel ’trial en error’ uit het proces van de clinicus, leidt dit tot betere resultaten en in een korter tijdsbestek.

scroll door

Bent u geïnteresseerd in of heeft u vragen over onze producten?

Mark Driessen
CEO