Medische onderbouwing

DOELSTELLING EN STAPPENPLAN

Het is de doelstelling van iQQuip® om met de PlyoDyne® het trainen van de schoudergordel, rug en upper core op een functionele manier en in overeenstemming met de principes van neurorehabilitatie mogelijk te maken.

Zodra het juiste tekort door een clinicus is vastgesteld, is het doel de patiënt het juiste bewegingspatroon te leren en zodra dit is hersteld, belasting toe te voegen, bijvoorbeeld kracht, snelheid, intensiteit, enz.

PNF (Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie)

PlyoDyne® is ontworpen om het gebruik van het volledige bewegingspatronen mogelijk te maken om de basis te creëren voor de schoudergordel, de rug en de upper core om correct te functioneren en specifiek getraind te worden, waarbij het CZS (Centraal zenuwstelsel) en het gebruik van diagonale en spiralen binnen de gehele bewegingspatronen worden geïntegreerd en dit met inachtneming van de PNF (Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie) regels.

DNS (Dynamische Neuromusculaire Stabilisatie)

PlyoDyne® stelt de patiënt in staat twee fundamentele behoeften te leren volgens Dr. Pavel Kolář – DNS (Dynamische Neuromusculaire Stabilisatie) via:

  1. De juiste proprioceptieve percepties;
  2. De tactiele percepties van de patiënt.

STEREOGNOSE

En daarnaast faciliteert PlyoDyne® Stereognose, het vermogen van de ruimtewaarneming en tastprikkels, met als doel het beter waarnemen van je eigen lichaam en omgeving
(Ref: Dr. Pavel Kolář, dr. Karel Lewit)

Op basis van de principes van stereognosis maakt het ontwerp van PlyoDyne® training met gesloten ogen mogelijk, waardoor proprioceptieve feedback naar de hersenen toeneemt als de patiënt de juiste beweging voelt. En de apparatuur maakt een eenvoudigere begeleiding voor de clinicus mogelijk door een correcte beweging van de oefening te garanderen.

Het is voor de patiënt makkelijk om het bewegingspatroon te internaliseren en daardoor opnieuw en veel sneller aan te leren, d.w.z. het optimaliseren van het gebruik van de principes van stereognosis.

PlyoDyne® maakt gebruik van gesloten en open-ketenconcepten binnen een gecontroleerde en veilige omgeving binnen een goed ontworpen raamwerk om de patiënt van pathologische bewegingen en blessure terug te brengen naar optimale prestaties, en mogelijk voorbij het niveau van de pre-blessure.

SENSORISCHE COMPONENTEN

Omdat sensatie noodzakelijk is bij rehabilitatie maakt PlyoDyne® gebruik van sensorische componenten mogelijk, waaronder de hand en de voet (ontwikkeld in de vroege kindertijd en dienen om het kind in staat te stellen te beginnen met verticaliteit)
(Ref.: galvanische fase).

Het gebruik van proprioceptieve training inclusief van de voet en de hand is zeer krachtig in rehabilitatie. Zo zal bijvoorbeeld een blootvoetse training met behulp van PlyoDyne® potentieel
nog effectiever zijn, uiteraard bij het juiste gebruik.

In het geval van een ernstige pathologie, chirurgie etc., laat PlyoDyne® veilige beperkte en gerichte training toe op het meest corrigerende tot aan het hoogste prestatieniveau.

PlyoDyne®’s ontwerp maakt een beperkte beweging met noodzakelijke en kleine gewichtstoenames mogelijk, evenals andere kracht-snelheid en bewegingsbereik variabelen, en dit afhankelijk van gestelde doelen. Dit om individueel gefocust te worden, en in verschillende gradaties.

In wezen is correcte training afhankelijk van kleine herhaalbare correcte bewegingen die uiteindelijk door de patiënt via zijn zintuigen worden gecontroleerd.

ACTIEVE TOEPASSING VAN PNF

Met PlyoDyne® kan de patiënt de juiste beweging voelen en ervaren en vervolgens herhalen zodra het patroon correct is.
Dr. Pavel Kolář beschrijft dit als een actieve toepassing gebaseerd op de principes van Prof. Václav Voijta’s PNF (Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie)

Spierversterking is gebaseerd op anatomische functie, in het geval van bijvoorbeeld de schoudergordel zijn de volgende principes noodzakelijk:
(Ref.: Dr. Karel Lewit, Dr. Pavel Kolář, Dr. Stuart McGill)

  1. de aanhechtingspunten van spieren en hun functie binnen open of gesloten keten, excentrische en isometrische contractie
  2. het opnemen van laatstgenoemde in correcte biomechanische ketens
  3. deze ketens worden volledig beheerst door het CZS (centrale zenuwstelsel) en volgen wetten die erkend dienen te worden (PNF)

Met PlyoDyne® kan de schoudergordel, rug, en upper core specifiek worden getraind in overeenstemming met deze CZS (centrale zenuwstelsel) -regels (patiënten met CZS-laesies uitgesloten)

ELIMINATIE VAN TRIAL EN ERROR

PlyoDyne® is waarschijnlijk het meest gestandaardiseerde equipment die het mogelijk maakt om de principes van PNF (Proprioceptieve Neuromusculaire Faciliteiten) in training te gebruiken en door het elimineren van veel ‘trial en error’ uit het proces van de clinicus leidt dit tot betere resultaten en in een korter tijdsbestek.

scroll door

Bent u geïnteresseerd in of heeft u vragen over onze producten?

Mark Driessen
CEO